Snöiga söndag!

Vilken härlig dag! 

Eller får man säga så när man jobbar bort en hel helg? Ja förfan!

Grym dag på jobbet igår, laddar för en grym dag på jobbet idag! 

Och nu håller vi tummarna för att ridbanan är ridbar när jag slutar!! 

En fredagskväll som denna..

När klockan är nio och man har slutat jobbet, ja vad finns det då att göra? Speciellt när man börjar 7:30 dagen därpå.

Men bara bita ihop för det blir fina pengar till julen! 

Devin fick skor på sig igår och va ohalt idag, vilket känns som en enorm lättnad då jag har gått med ont i magen över att han har varit halt. Men säkerheten först så det blev en promenad idag och även en imorgon, sen rider jag lite på banan på söndag tänkte jag :)

Har en kanonbra övning i huvudet efter torsdagens träning för Janet som jag tänkte lägga ner mycket "marktid" på. 

Och just de, har fortfarande en massa grejjer till salu om det är någon som är intresserad utav något! 

Nej nu säger jag nig tack och godnatt för idag! 

So come sunshine oh come rain

Heeeeeeeeelg!!

Eller ja för mig iaf, så har startat dagen med sovmorgon och soffhäng med Cocos.

Har vart lite klent med uppdateringar men jag har varit lite "Welle-ledig" och Devin har åkt på stryk i hagen och kan inte ridas, spännande att skriva inlägg då va?

Men nu ska jag ut till min rödhåriga prins för lite skogsmys, sedan ska skor till den svarta inhandlas (i hopp om att han blir ridbar igen med dojor på alla 4) och ja såklart ut till den lilla svarta också för lite mys! 

Ha de gött peeps! 

Två trötta pojkar i måndags! 

Lördag förmiddag

Ibland önskar jag att jag att jag va som en helt vanlig människa och fick sova hur länge jag vela på en lördag. 

Men nu är jag hästtjej och min dag började för många timmar sen med dressyrträning för Cicci med Devin följt av att agera hovslagare åt Katta och Mille.

Och nu? Ja nu är jag ute i Valbo, ska unna mig lite lunch att avnjuta i stallet och sen är det fullt ös med Welle innan jag tackar för mig och gör helg! 

Oh there ain't no other way, we're on the right track baby, I was born this way!


Torsdag den trettonde november

Hej alla glada, mindre glada och bittra. Haha klockers!

Har ni kommit igång än?! Själv är jag påväg hem för lite vila emellan träning och jobb, så skönt att träna på förmiddagen och ha eftermiddagen ledig, även fat jag ska jobba om bara några timmar.

Och träningen, ja den gick bra. Welle börjar lära sig mer och mer vilket kräver att jag måste vara ännu mer noggrann med min ridning och inte göra dumma misstag. Men ja jag tycker att det gick bra idag! 

Så nu ska jag ut en sväng med Cocos, äta något och vila en sväng. Bästa Kelly tar hand om min svarta stjärna idag som också gör enorma framsteg! 

Hoppas ni har en bra dag mina vänner!

Kelly & Devin taktikar inför hoppning!

Tisdag den elfte november

November.. november?! Hur fan kan tiden gå så himla fort? Känns som att det var igår det var sommar, i förrgår som jag sålde sillen och bara någon vecka sen jag red ponny. 
 
Inte det? nä.. 
 
Jag sitter iallfall fortfarande här och väntar på tips om vad jag ska skriva för inlägg, ni kan väll trycka på kommentera knappen och knappa in några små bokstäver? ;)
 
Så kom igen nu! Nä ska ta och åka ut till stallet nu hade jag tänkt, ska låta Devin hoppa lite idag, vill ni veta mer om honom kanske? 
 
Kikar in med en uppdatering om hur han har skött sig för dagen!
 

Måndag, trying to get back to normal

Hej hopp, alla måndagströtta?;)

Hur jag mår? Jo förutom hosta, dålig hörsel och allmänt molnigt huvud så är jag på bättringsvägen!

Red på min lilla prins själv idag i mörkret och han gjorde det bra, jag va helt slut efter att ha gjort iordning honom så det blev ganska slapp ridtur men huvudsaken är ju att han ska få röra på sig! 

Nu har jag fått i mig en kopp kaffe, som jag har längtat efter kaffe, och hänger med K & A!

Imorgon tänkte jag skutta lite på min prins och förhoppningsvis en tur till HC igen om inte hörseln har kommit tillbaka. 

Puss på er!



09:52, godnatt?!

Det här med att vara sjuk, det är inte min grej

Släpade mig ut till stallet klockan sju för att släppa ut hästarna och longera Devin en sväng, inte så jobbigt tänkte jag, men tji fick jag!

Varenda muskel i kroppen säger ifrån, hörseln är knappt befintlig, halsen känns som taggtråd och hjärnan har redan somnat om, nä som sagt att vara sjuk är verkligen inte min grej!

Nu ska jag hem och ta en värktablett och sova någon timme till i vetskapen om att min häst iaf mår bra och har allting klart!

Men jag tycker verkligen ni ska slänga in en kommentar om ett ämne som jag kan sätta tänderna i! Jag har ju läst väldigt mycket i skolan och sitter på mycket fakta och egna åsikter om allt från foder till rörelsemekanismen och vilka regler som gäller vid bygge av stall, så kom igen nu!!

Tjäna!

Nå, har ni några kommentarer på mitt inlägg? Feedback? Tips på vad jag ska skriva om härnäst? 

Idag är det lördag, egentligen arbetslördag för mig men när min jävla förkylning aldrig släpper taget och dessutom gjort mig halvt döv så finns det inte så mycket till val. 

Istället har jag klätt mig som en Michelin-gubbe för att sedan stå på ridbanan och hjälpa Kelly rida igenom min lilla svarta sak! Jag hoppas och tror att hon tycker att han är lika trevlig som jag tycker det ser ut! 

Efter ridlektionen bjöd mamma och pappa på mat och nu inväntar jag KAFFE!! 

Utsläpp imorgon bitti och förhoppningsvis så kan jag gå tillbaka till jobbet. Ni får ha en underbar lördag och peppra gärna med idéer så lovar jag att det dyker upp en massa intressanta inlägg! 



Hållbar häst?!

Inom ridsporten disskuteras det alltid runt en massa viktiga punkter för att ha så välpresterande hästar som möjligt. Det pratas om foder, utrustning, tränare osv.. men hur ofta disskuterar vi om hur man får en bra och hållbar häst?
 
Det finns en mängd olika teorier och synsätt om hur en hållbar häst ser ut och hur den tränas för att bli så hållbar som möjligt. Jag tänkte dela med mig utav min version utav det hela, jag säger inte att detta är den enda sanna vägen till en hållbar häst, utan detta är min synpunkt på hur, var och varför jag vill ha en hållbar häst. 
 
 
Till en början så måste hästen ha bra grundförutsättningar, te.x. 
 
* Inga kroniska förändringar/sjukdomar/ledproblem. 
Det säger ju sig självt att den hästen inte kommer att hålla under en längre period.
 
*Hästen ska vara byggd för sin uppgift
Visst kan en travare hoppa hinder på 1.30 men den skulle väll inte hålla i längden, precis som att du skulle spänna för ett halvblod och be den trava konstant. Faktum är att hästar idag är avlade för ett ändamål och förmodligen så är dom bra på detta också, men i och med att vi avlar så hårt på våra riktlinjer kan vi inte räkna med att dom håller för något annat än det dom är byggda för. Däremot är varierad ridning väldigt nyttigt för vilken häst som helst, men till en viss gräns.
 
*Inga större avvikelser på exteriören och extremiteterna.
Mycket konstiga ord? I det hela taget så ska hästen vara så "normal" eller "perfekt" som möjligt i kroppen och benen, samt hovarna. Det förstår nog dom flesta att en häst med väldigt avvikande deffekter i exteriören kan och kommer att orsaka problem för hästen med ex. leder, senor, muskler osv. vid hårdare träning och tävling.
 
 
 
så, när jag har hittat en sådan häst vad gör jag då för att bygga den hållbar?
 
*Varierar ridningen
En häst trivs inte med att göra samma sak dag ut och dag in, dom är precis som vi människor. att upprepa samma sak gång på gång kommer självklart att få en omotiverad och motstridig häst! Det finns en massa olika saker du kan göra med din häst, Dressyr, tömkörning, longering. markarbete, löshoppning, uteritter, promenader för hand, terränghoppning, you name it! 
 
*Ha kul
Oftast tycker vi som ryttare att ridningen är kul, men tycker hästen det? Ge er ut i skogen och låt dom få springa utan en ryttare som ska hålla dom hårt i tyglarna. En glad häst är en frisk häst!
 
*Skynda långsamt
Visst har vi alla ett mål med våran ridning eller kanske ett mål med en specifik häst? Det är nyttigt att sätta upp mål, men sätt upp långsiktiga mål, och lite lättare delmål på vägen. och framför allt, skynda inte! Hur kul är det när man uppnår sitt mål, ex. rida 130, med 12 fel? Jag garanterar att det känns bättre om man tränar tre månader till och sätter en nolla istället. Som en klok ridlärare sa till oss en gång; "Jag tävlar inte ofta, för när jag tävlar vill jag vinna" och när hon väl gav sig ut och tävlade så vann hon 9/10 gånger.
 
*Vila
Visst, visst, vi har alla hört att våra hästar minst sagt ska ridas 3 timmar om dagen för dom rör på sig för lite jämfört med vildhästar?! Jag tror på att rida regelbundet ca 5-6 dagar i veckan i den mån som just den hästen klarar och behöver. Och jag tror ännu mer på att en häst ibland behöver viloetapper, kanske en vecka på hösten med bara promenader, två veckor på våren med bara lugna uteritter, det är vila för mig. Hästen ska få röra sig men utan vidare ansträngning, inte ligger väll vi helt stilla när vi tar semester?
 
 
 
 
 
Så för att sammanfatta detta, kanske lite långa inlägg, så förespråkar jag hållbara hästar. Hästar som får leva sina liv fullt ut och ändå kunna prestera på höga nivåer utan att bli skadade. Visst en olycka sker lätt och det har jag full förståelse för. Men många hästar mår helt enkelt inte bra och trivs inte med sin uppgift, och en häst som inte är glad är en sjuk häst! 
 
 
 

Ohlalala!

Hej där, hoppas ni har det bra i snövädret! 
Själv sitter jag på pappas kontor och huttrar med en kopp kaffe och ett halvdövt öra, tycker det räcker med olyckor och sjukdomar för mig iår!
 
Jag har iallafall suttit här och knåpat ihop ettt inlägg som jag själv är jättetaggad över, det släpps vid cirkus halv sex ikväll och själv är jag supernöjd över resultatet!
 
ska kanske ta och knåpa ihop flera sådana, tycker det är kul att få skriva av sig och delge lite fakta osv. Speciellt när det är ett ämne som jag brinner för. 
 
Ni får supergärna slänga in en kommentar om vad ni tyckte om inlägget och självklart om ni har några tips om vad jag ska skriva om för något. 
 
Hoppas ni blir lika nöjda som jag!
Hittade denna urgulliga bild på Chivas sen han bodde hos oss för två(?) somrar sen!
 

Onsdag den femte oktober

Tankarna far runt i mitt huvud...

Ja ni, har ett pussel att lösa, frågan är finns orken och tiden till det? Skulle jag palla med ca 10 ridpass på en vecka?! 

Ja det tåls att fundera på, nu ska jag iallafall åka ut till min rödhåriga herre för en massa mys och hoppträning. 


Botullism, stelkramp, hästinfluensa osv..

Jodu lille Devin fick träffa hästdoktorn idag och blev vaccinerad mot en massa grejjer! Men det känns bra att veta att man har skydd mot lite sjukdomar och nu är han ju även startklar om jag skulle vilja starta honom :)

Nä nu ska jag umgås med min underbara pojke i garaget!